Top

Potje Geluk

Bijna iedere ochtend sta ik op met positieve energie en het gevoel: ‘yes, dit wordt een mooie dag!’. Zelfs als er in die week dingen gebeurd zijn die niet leuk zijn en waar ik geen invloed op heb, kan ik evengoed met positieve energie de deur uit gaan. Maar ik weet dat het kunnen oproepen van die positieve energie niet voor iedereen vanzelfsprekend is, want waar ik vaak helemaal happy en vol energie op mijn werk of bij een afspraak aankom, hoor ik dat veel mensen ’s ochtends te maken hebben met opstartproblemen, vermoeidheid of stress. Ik heb tien tips met de dingen die voor mij goed werken, waardoor ik elke ochtend fris, fruitig en met positieve energie aan een nieuwe dag begin.

Tip 1: Sta eerder op zodat je rustig aan je dag kunt beginnen

Nóg eerder? Ja, dat lees je goed. Als je de wekker een half uur of zelf al een kwartier eerder zet dan je gewend bent, dan hou je ’s ochtends meer tijd over om iets voor jezelf te doen en de ochtend positief en energiek te starten. Bijvoorbeeld om rustig te ontbijten, te bewegen, net even iets meer tijd te besteden aan je haar of make-up of iets te lezen of luisteren wat jou inspireert of aan het lachen maakt. Ten tweede betekent meer tijd over houden in de ochtend dat je rustig aan kan doen, letterlijk minder stress ervaart en eerder van huis kan vertrekken, waardoor je relaxed en happy aan de slag kan gaan of op je bestemming aankomt.

De kunst is natuurlijk om jouw ‘extra tijd’ in de ochtend niet volledig vol te stoppen met nieuwe gewoontes, zodat je alsnog te laat van huis vertrekt en gestresst op de plek van bestemming aankomt.

Tip 2: Creëer jouw eigen ochtendritueel

Wat Barack en Michelle Obama, Oprah Winfrey, Richard Branson en Tim Cook gemeen hebben? Zij staan vroeg op en maken dagelijks tijd vrij voor een uitgebreid ochtendritueel. Zij gebruiken hun kostbare tijd in de ochtend bijvoorbeeld om te sporten, mediteren, doelen te stellen of om alvast ongestoord aan het werk te gaan. ‘S ochtends met een vaste routine aan je dag beginnen geeft het gevoel dat je controle hebt over de dag en dus over je leven. Mijn persoonlijke ochtendritueel ziet er op dit moment als volgt uit:

  • Opstaan, het liefst zonder te snoozen.
  • Tien minuten mediteren.
  • Een korte workout van 20-30 minuten op het balkon, een rondje wandelen of hardlopen. Als ik heel vroeg de deur uit moet of langer wil sporten doe ik dat ‘s avonds.
  • Douchen en afsluiten met een koude douche.
  • Aankleden en opmaken terwijl ik naar vrolijke muziek, een inspirerend boek of een inspirerende YouTube video luister.
  • Rustig ontbijten met een glas verse gember en citroen en (vaak) havermout met banaan.
  • Tijdens het ontbijt schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben of trots op ben, daarna luister ik verder naar mijn luisterboek of podcast en scroll ik door Instagram.
  • Na het tandenpoetsen ben ik helemaal​ ready to go​ of klaar om aan het werk te gaan.
Tip 3: Eet of drink een gezond en lekker ontbijt

Een gezond ontbijt is super belangrijk voor een positieve start van de dag. Je krijgt er namelijk direct energie van en het is een heel gezonde gewoonte. Persoonlijk vind ik mijn ontbijt de lekkerste maaltijd van de dag, maar ik weet ook dat er mensen zijn die ’s ochtends geen hap door hun keel krijgen. Mijn tip voor alle niet-ontbijt-fans is: eet of drink iets lichts zoals een smoothie (mijn favoriet is banaan, mango, avocado en spinazie), een cracker of yoghurt en oefen met het ontbijt dat voor jou het beste werkt. Wil je ’s ochtends geen tijd kwijt zijn aan het maken van je ontbijt? Maak het dan de avond van tevoren. Als ik bijvoorbeeld om half 7 ’s ochtends op locatie moet zijn om te werken, maak ik de avond van tevoren ​overnight oats e​n dan eet ik dat onderweg. Ik zorg er in elk geval altijd voor dat mijn ontbijt voor een groot deel uit fruit of groente bestaat en dat er niet teveel (toegevoegde) suikers in zitten, want een paar uur nadat je veel suikers naar binnen hebt gewerkt kost dat juist energie.

Tip 4: Luister vrolijke muziek, inspirerende podcasts of YouTube video’s

Deze tip werkt voor mij super goed om positief aan mijn dag te beginnen, ook als ik bijvoorbeeld kort heb geslapen. Tijdens het douchen, opmaken en ontbijten luister ik naar vrolijke muziek, inspirerende podcasts of YouTube video’s. Ik heb mijn favoriete vrolijke nummers in de ​PotjeGeluksMix op Spotify (en doe er een dansje bij). Een tip voor inspirerende YouTube video’s waardoor je positief en gemotiveerd aan je dag begint zijn bijvoorbeeld Impact Theory van Tom Bilyeu, of de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout. De video’s en podcasts van Tony Robbins vind ik persoonlijk ook heel inspirerend.

Tip 5: Mediteren kun je leren

Tot vijf jaar geleden vond ik mediteren maar zweverig. Ik kon niet stil zitten, was snel afgeleid en ik vond het helemaal niks. Uit nieuwsgierigheid en op aanraden van een coach ben ik er vijf jaar geleden toch mee begonnen en ik moet zeggen: het helpt mij écht om te onthaasten. Ik ben de hele dag meer gefocust en zit op de langere termijn lekkerder in mijn vel. Ik mediteer al jaren iedere ochtend 10 minuten met de app Headspace, waar je een betaalde- en gratis proefversie van hebt, maar YouTube video’s, zoals de meditatie-video’s van Sanny Zoekt Geluk zijn Nederlands en ook heel fijn. Mijn tip voor als je wilt beginnen met mediteren? Begin met een paar minuten per dag en probeer dat een week vol te houden. Het is logisch als je niet direct 10 minuten of langer rustig kunt mediteren, dat moet je echt rustig opbouwen. Het is ook goed om te weten dat mediteren niet inhoudt dat je je gedachten pauzeert, maar dat je die gedachten er laat zijn zonder er aandacht aan te besteden. Klinkt dit toch een beetje zweverig?

Tip 6: Neem een koude douche

Sommige mensen verklaren mij voor gek, anderen zweren erbij: koud douchen. Ik douche nu ongeveer twee jaar elke dag koud. Dat betekent dat ik eerst een warme douche neem en vervolgens de kraan op z’n koudst draai, waar ik twee minuten onder blijf staan. Als ik vervolgens onder de douche vandaan stap heb ik een heel fris gevoel en voel ik me altijd meer wakker dan voor die koude douche. Koud douchen werkt ook heel goed als je weinig energie hebt en bijvoorbeeld ‘s avonds laat nog de deur uit wilt. Ik zou zeggen: probeer het eens een week. Disclaimer: het is in het begin best even wennen.

Tip 7: Slaap genoeg

Je energie is natuurlijk niet onuitputtelijk, dus je dag met positieve energie starten begint natuurlijk met goed slapen. Zelf vind ik ​één​ nachtje minder slapen niet zo’n probleem, maar de meeste dagen van de week probeer ik wel echt genoeg te slapen en op tijd naar bed te gaan. Ik weet namelijk dat ik daardoor een veel leuker mens ben dan wanneer ik te weinig slaap. Ik heb ook een periode gehad dat ik op alle punten in m’n leven probeerde te pieken: werk, sporten, relaties, veel uitgaan en leuke dingen doen, maar door continu ‘alles’ te willen sliep ik veel te kort. Als ik op die periode terugkijk denk ik dat ik dat niet veel langer had volgehouden omdat mijn batterij echt op raakte. Dus het is misschien cliché, maar genoeg slapen is super belangrijk voor een positieve start van de dag.

Tip 8. Beweeg

Ik ben al vanaf jongs af aan gewend om een flink stuk naar school of mijn werk te fietsen en eigenlijk kan ik nu niet meer zonder. In de ochtend bewegen, het liefst in de buitenlucht, geeft mij zoveel energie voor de rest van de dag! Dat kan dus door naar school, werk of naar je afspraak te fietsen, een stuk te wandelen of een dansje te doen, maar ook door je wekker eerder te zetten om ‘s ochtends te gaan sporten. Zelf loop ik regelmatig in de ochtend hard en ik kan dan zo genieten van de rust en fluitende vogeltjes in het normaal gesproken drukke Amsterdam. Als de zon schijnt zorgt het zelfs voor een intens vakantiegevoel. Als hardlopen of een training in de gym niet goed uitkomen (ook al is ‘ik heb geen tijd om te sporten’ ‘s ochtends eigenlijk geen excuus), dan doe ik een korte workout of yogasessie op mijn matje in de woonkamer op het balkon.

Als ik ‘s ochtends gesport heb, heb ik de rest van de dag het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Ook ben ik productiever en heb ik meer energie dan wanneer ik niet heb gesport. Dus: trek jij morgen ook je stoute (sport)schoenen aan voor een workout?

Extra tip:

Ik leg ‘s avonds voordat ik ga slapen mijn sportkleding klaar voor de volgende ochtend. Hierdoor heb ik nog meer het gevoel dat ik een commitment met mezelf heb, waardoor de kans veel groter is dat ik daadwerkelijk ‘s ochtends ga sporten. Nog beter is om ‘s ochtends met iemand af te spreken om samen te gaan sporten, zodat je er niet onderuit komt als je bed ‘s ochtends nog te lekker ligt.

Tip 9. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Op het moment dat jij denkt aan de dingen waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld een mooie herinnering of de mensen om je heen, kan je niet tegelijkertijd aan iets negatiefs denken. Echt even gaan zitten om op te schrijven waar je dankbaar voor bent helpt dus echt om direct een positief gevoel te ​creëren​. Tegenwoordig maak ik een aantal keer per week ‘s avonds mijn dankbaarheidslijstje en schrijf ik ‘s ochtends drie dingen op waar ik trots op ben. Dat kan een gaaf project zijn waar ik aan gewerkt heb, iets wat ik heb bereikt, geleerd of iets waar ik goed in ben. Door stil te staan bij die momenten voel ik me meteen trots en meer zelfverzekerd, wat een prima mindset is voor het behalen van nieuwe doelen.

Tip 10. Begin je dag met de taak waar je het meest tegenop ziet

De laatste tip is niet alleen een tip voor een positieve start van de dag, maar ook een productiviteitstip. Over het algemeen heb je ‘s ochtends meer energie en focus voor lastige taken waar je je op moet concentreren. Door dat soort taken als eerste van je lijstje af te strepen, nog voordat je je e-mail opent of mensen allerlei vragen aan je stellen, ​creëer​ je een productief gevoel, wat helpt om de rest van de dag productiever te zijn en om je doelen te behalen.

Dit waren mijn tien tips die mij helpen om mijn dag positief en met een goed gevoel te beginnen. Ik ben heel benieuwd of je er iets aan hebt gehad. Heb jij een ochtendritueel of iets wat ik absoluut ‘s ochtends aan mijn gewoontes moet toevoegen? Laat dan vooral een reactie achter! Tot de volgende blog en maak er een geweldige dag van!